MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Ítélet helyett

2012.07.12. 14:38 Médiajogfigyelő

Ma írtam egy bejegyzést arról, hogy milyen embert próbáló feladat elé állította a bíróságot a törvényhozó a legutóbbi médiatörvény-módosítás "Lex Klubrádió"-nak elnevezett passzusai miatt.

Ezek lehetetlen helyzetbe hozták a bíróságot: úgy kell ítélkeznie egy ügyben, hogy közben a jogi alapul szolgáló törvényt többször is megváltoztatták, legutóbb azokat az átmeneti rendelkezéseket is törölve belőle, amelyek alapján a régi törvény szerint megnyert frekvenciát az új törvény szerinti szerződéssel lehetett volna használni.

Úgy tűnik, a bíróságot nem ejtették fejre: a maga módján kifarolt a zsákutcából, amelybe a törvényhozás juttatta.

Az előbb megérkezett ugyanis a hír: a Fővárosi Ítélőtábla nem hozott az ügyben ítéletet, hanem végzésével az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította. 

Végzésében a másodfokú bíróság megalapozottnak találta az elsőfokú bíróság szerződést létrehozó döntését, csak azt kifogásolta, hogy az elsőfokú bíróság nem helyesen indokolta, hogy miért a Ptk. szerint hozta létre a szerződést a Klubrádió és a Médiatanács között. Szerinte a Polgári törvénykönyv helyett médiatörvényt kellett volna alkalmazni a szerződéskötésre, melynek alapján hatósági szerződés kötésére lehet kötelezni a médiahatóságot.

Frissítés:

Arató Andrással beszéltem telefonon, aki a következőket mondta el:

"Az Ítélőtábla az első fokú bíróságot csak egy nagyon szűk körben utasította új tárgyalásra, abban a körben, hogy az ítélet indokolása nem volt megfelelő.

A végzés szóbeli indokolása szerint a Médiatanácsnak – de már az ORTT-nek is – a szerződéskötési kötelezettsége állt fenn a frekvenciapályázat nyertesével szemben. A bíróság megállapította, hogy a Klubrádió jogszerű kísérletet tett akkor, amikor egy szerződés-tervezet nyújtott be, melyben részletezte, hogy hogyan szüntetné meg a sugárzását a 95,3 MHz-en, és miként kezdené meg az új frekvencián. A Klubrádiónak ez a lépése megfelelt a jogszabályoknak, ezzel kapcsolatban a bíróság azt is kimondta, hogy lehet egyidejűleg két frekvenciára is szerződése valakinek, mert ez nem összeférhetetlen. Ami összeférhetetlen, az az, ha mindkét frekvencián sugároz is. Ezzel a bíróság megerősítette, hogy elfogadható a Klubrádiónak az a kötelezettségvállalása, hogy azt megelőzően szünteti meg jelenlegi frekvenciáján az adást, mielőtt az új frekvencián azt megkezdené. A 45 napos szerződéskötési határidőből való kicsúszás tehát a Médiatanács hibájából, annak érdekkörében történt meg, azért a Klubrádió nem hibáztatható." 

Ha ezen kívül még tartalmaz újdonságot, az írásba foglalt végzés pontos tartalma alapján visszatérek az ügyre.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr24648526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Médiajogfigyelő · http://mediajogfigyelo.hu 2012.07.12. 18:43:30

Köszönöm a kiegészítést.

Más fórumon egyébként valaki megjegyezte, hogy ideje, hogy Arató András felvegye a Koolhaas előnevet...

Én a helyében büszkén viselném.

Médiajogfigyelő · http://mediajogfigyelo.hu 2012.07.12. 18:48:51

A Médiatanács nem adta fel:

"SAJTÓKÖZLEMÉNY

A médiatanács szakmai álláspontját erősíti a Fővárosi Ítélőtábla döntése

A Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 12-ei döntésével hatályon kívül helyezte azt az elsőfokú bírói ítéletet, amely szerződést hozott létre a Budapest 92,9 MHz tekintetében a médiatanács és a Klubrádió Zrt. között.
A Fővárosi Ítélőtábla mai végzése szerint jogszabálysértő volt az elsőfokú bíróság döntése.

Az ítélőtábla határozatának jogi indoka az volt, hogy az elsőfokú bíróság egyáltalán nem vizsgálta a médiatanács vonatkozó döntésének és eljárásának hatásköri alapjait.

A döntés a médiatanács korábban hangoztatott szakmai álláspontját tükrözi.

Médiatanács szóvivői iroda"
süti beállítások módosítása