MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Sztenderdezünk, sztenderdezünk?

2012.12.09. 22:21 Médiajogfigyelő

Mint a híradásokból ismeretes, Kiricsi Karola ismét maradandót alkotott. Levélben fordult az Európa Tanácshoz, naiv kíváncsiságot tettetve, hogy vajon milyen sztenderdre gondoltak, amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének, illetve a Médiatanács tagjainak jelölési és kinevezési rendszeréről azt állították, hogy az "nem felel meg az európai sztenderdeknek".

Talán nem mindenki előtt ismeretes, ezért néhány mondatban vázolnám a médiatörvény vonatkozó rendelkezéseit. Az NMHH a korábbi hírközlési hatóság és az ORTT helyébe lépő új médiahatóság összevonásából keletkezett. A Médiatanács az NMHH szerve. Az NMHH elnökét a miniszterelnök nevezi ki egy személyben, pályázat nélkül. A Médiatanács elnökét a Parlament kétharmaddal választja, kilenc évre, de úgy, hogy a posztra egyedüli jelölt csak az NMHH elnöke lehet – magyarul, a miniszterelnök jelöltje biztos befutó. Legalábbis a mai Fidesz-kétharmados parlamentben. Ha esetleg változna a Parlament összetétele, és nem volna kétharmados erő, akkor a Médiatanács elnöke nemhogy leválthatatlan, hanem a 9 év elteltével addig nem szűnik meg a megbízatása, amíg nem sikerül kétharmaddal mást választani helyette. Ebben a helyzetében meg tudja akadályozni azt is, hogy az NMHH elnökének más személyt nevezzenek ki, ugyanis ha egy új miniszterelnök mégis így tesz, de az új elnököt nem választják meg kétharmaddal a Médiatanács elnökének is, akkor az NMHH elnöki tisztségét is elveszíti! A Médiatanács tagjait illetően is az a helyzet, hogy pályázat nélkül jelölhetők, egy kétharmaddal létrehozott bizottság által. 9 évi tagság után ők sem távoznak, mindaddig leválthatatlanok, amíg idővel nem alakul ki kétharmados egyetértés az Országgyűlésben, hogy helyettük újakat válasszanak. A jelenlegi hatalmi viszonyokat kihasználva tehát életük végéig szolgálhatják valamikori megválasztóikat.

Kiricsi levelében nyilván nem tér ki ezekre az apróságokra, miközben buzgón sorolja, hogy hol, melyik európai országban ki és miként nevezi ki a médiahatóság elnökét vagy tagjait.

De talán nem is ez a lényeg, hanem maga a tény, hogy ebben a témában Kiricsi levelet írt az Európai Tanácsnak a Médiatanács nevében.

Egyszerűen és röviden kérdem, mert néhányszor már kérdeztem hosszabban is: mi köze ahhoz a szabályozás tárgyának, a Médiatanácsnak, hogy mit írnak mások a megválasztása körülményeiről? Elmondom kicsit lassabban: nem a tevékenységéről mondtak elmarasztaló véleményt, hanem arról, hogy milyen szabályok alapján miként választják meg a tagjait.

Milyen alapon levelez erről a Médiatanács az Európa Tanáccsal?

Létezik-e vajon olyan európai hatóság, amelyik egy európai szervezetnek magának a hatóságnak a keletkezése körülményeit érintő kritikájára levelet küld szóvivője útján? Hát tehetnek ők arról, hogy mi van róluk leírva a magyar médiatörvényekben? Csak nincs valami közük a szabályozáshoz, hogy így felkapják a vizet a kritikákra?

Ha semmi mással, ezzel a levéllel elárulták, hogy valóban nagyon távol állnak az európai sztenderdektől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr564956880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása