MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Állami kalózportál

2014.01.31. 16:34 Médiajogfigyelő

Az Átlátszó hívta fel rá a figyelmemet, hogy Domokos László ÁSZ elnök egy komplett internetes hírportált működtet, azt magáról szerényen "Domokos László Hírportál"-nak nevezve el.  Nyilván a saját pénzén tartja fenn, azért adta hozzá a saját nevét. Szív örül, kebel dagad, ha a sokszínű tájékoztatás jegyében (virágozzék száz virág!) növekszik az internetes hírportálok száma.

Domokos László – aki egyébként az Állami Számvevőszék elnöke – nyilván megszerezte az oldal dizájnjához a megfelelő engedélyeket, például az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 11.§ (2) bekezdése szerinti engedélyt a Parlament épülete fényképének felhasználásához. Kétség nem férhet hozzá, hogy a hírportál által közzétett valamennyi kép jogtiszta, hiszen leginkább ő maga szerepel rajtuk (a fotóst is nyilván maga fizette, sajnos, arra már nem futotta, hogy a nevét is feltüntesse az alkotások alatt).

A hírportál – nevéhez híven – híreket is közöl. Kissé egyoldalúan ugyan, mert szinte valamennyi hír a portál névadójáról, Domokos Lászlóról szól. De az vesse rá az első követ, aki nem magára keres rá először a google-n...

Kíváncsian vizsgálódtam tovább a hírportálon. Egy kósza gondolattól kapatva rákattintottam a portál ilyen néven nevezett impresszumára, hogy kiderüljön, ki a sajtótermék kiadója. Meglepve láttam, hogy se felelős kiadó, se felelős szerkesztő nincs feltüntetve. Ezek után megnéztem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján a sajtótermékek nyilvántartását. Már meg sem lepett, hogy a hírportál nem szerepel benne.

Egy ilyen internetes hírportál, mint internetes sajtótermék a médiatörvény hatálya alá esik, s mint ilyent, be kell jelenteni az NMHH-hoz. Ha a hírportál működése során hibát vét, a médiatörvény alapján akár meg is bírságolhatják. Ha meg nem is veteti magát nyilvántartásba, akkor pláne! Nem egyszerű dolog ez, kérem.

Mondhatnánk, hogy ez Domokos László magánügye, hiszen - mint említettem - fel sem tételezem, hogy az ÁSZ költségvetéséből csippentett le egy keveset a sajátnevű sajtótermék elkészítésére és folyamatos kiadására. Vagy mégis?

Tovább nézegettem. Domokos László hírportáljáról közvetlen link vezet az ÁSZ honlapjára, és az ÁSZ hírportáljára (nocsak, még egy hírportál?). Az impresszuma szerint ennek a hírportálnak már van felelős szerkesztője, és felelős kiadója is, utóbbi Domokos László személyében. Akkor hát minden rendben, ugye? Majdnem.

Az NMHH nyilvántartásában ugyanis ez a hírportál sem szerepel. Kiderült, hogy az Állami Számvevőszék – Domokos László ÁSZ-elnök felelős kiadásában – egy olyan internetes sajtóterméket ad ki, amely a médiatörvényt megsértve nyilvántartásba-vétel nélkül működik... vagyis egy állami kalózportállal állunk szemben.

Hol marad helye a polgárpukkasztó bátor magánkezdeményezéseknek, ha már a kalózkodást is államosítják?

Szólj hozzá!

Címkék: hírportál impresszum nyilvántartás sajtótermék Állami Számvevőszék felelős kiadó Domokos László kalózportál

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr615791711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása