MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Örökös tagság

2011.07.21. 14:44 Médiajogfigyelő

Nagy visszhangot váltott ki a legutóbbi médiatörvény-módosítás egyik gyöngyszeme, a Médiatanács tagjainak „kártalanítása”.

Az új szabályok szerint ugyanis a megbízatásuk megszűnésével egyidejűleg egy évi nettó jövedelmüknek megfelelő „kártalanítást” kapnak kézhez a Médiatanács tagjai és elnöke – utóbbi duplán, mert a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökeként is jár neki a pénz. Mindezt ráadásul adómentesen kapják, tehát ezekre az összegekre nem vonatkozik a „pofátlan” végkielégítésekre kivetett 98%-os különadó.
 
Azt hittétek, ugye, hogy ezért a pénzért nekik legalább kilenc évig be kell tölteniük a posztjukat? ami nyilván emberpróbáló feladat, talán meg is érdemlik érte azt a kis pluszpénzt.
 
Nem-nem-nem, rosszul tudtátok. Ez az összeg akkor is jár nekik, ha akár egy hét múlva tisztségükről lemondanak, ha holnapután felmentik vagy kizárják őket (mert pl. szabadságvesztésre ítéli őket a bíróság, összeférhetetlen tevékenységet folytatnak, cselekvőképességet érintő gondnokság alá kerülnek, vagy egy fél évig lustaságból be sem járnak). Ezek mind megbízatás megszűnési okok ugyanis.
 
De tegyük fel, hogy senki nem lesz összeférhetetlen, nem is csukják le, nem is bolondul meg és kilenc évig rendesen bejár a munkahelyére. Megint csak azt gondolnánk, hogy kilenc év cenzorkodás médiaszabályok feletti őrködés elteltével aztán a dolgok – és a médiatörvény –  rendje szerint végre lejár a megbízatásuk.
 
Az a hírem van, hogy nagy valószínűséggel nem jár le itt senkinek a megbízatása kilenc év múlva.
 
A nagy irigykedésben közpénzek miatti aggodalmunkban ugyanis fel sem tűnt, hogy másutt is változott egy icipicit a médiatörvény.
 
Kiegészült egy új (8) bekezdéssel az Mttv. 216.§-a. Ez a bekezdés kimondja, hogy ha a megbízatása a kilenc éves ciklus lejártával szűnik meg, a hatóság elnöke, valamint a Médiatanács elnöke és tagjai „megbízatása megszűnése időpontjának az újonnan megválasztott elnök és tagok megbízatásának kezdetét kell tekinteni”. Ez azt jelenti, hogy hiába telt el kilenc év, amíg nem sikerül kétharmaddal új Médiatanácsot választani, nem jár le a régi megbízatása.
 
Abban az esetben, ha a kilenc év elteltével a jelenlegi kormánypártoknak az Országgyűlésben az egyharmadnál akár csak eggyel is több képviselője lesz, a többiek teljes konszenzusuk esetén sem képesek új Médiatanácsot választani. Ez eddig is így volt. Ami újdonság, hogy a jelenlegi kormánypártok – ha addig egyharmad alá nem fogynak – nemcsak hogy megakadályozhatják az új Médiatanács megválasztását, de mindezt abban a biztos tudatban tehetik, hogy az általuk jelölt tagok örökös tagként életük végéig szolgálják megbízóikat a médiarendszer felügyeletének szent ügyét.
 
Ne irigyeljük hát szegényektől ezt a kis pénzt – talán sose kapják kézhez. Kivéve, ha lecsukják őket, vagy megbolondulnak…
 
(Ez így persze egy kicsit eléggé durván hangzik, de tényleg belekerült a médiatörvénybe, hogy amelyik Médiatanács tagnak szabadságvesztés kiszabása vagy cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezés miatt szűnik meg a megbízatása, jogosult a kártalanításra, ahogyan az is, akit azért mentenek fel, mert neki felróható okból több mint hat hónapon át nem tett eleget feladatainak.)
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr963086448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása