MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

MTVA-matematika: 45=90

2012.08.30. 13:15 Médiajogfigyelő

A médiamunkások, de különösen a színészek – főleg, ha szabadon úsznak – a világ leggyámoltalanabb lényei. Habár színház számukra (is) az egész világ, tudják jól, hogy a közértben hiába zengik profi módon artikulált hangon: „Még két krinolint ide, nagysád!”, művészi teljesítményük véget ér a kasszánál: ott bizony forintban kell fizetni.

Aprópénzre váltják hát tehetségüket: a színpad mellett/helyett szinkron, alámondás is szóba jöhet, sőt, vannak idők, mikor csak ebből futja az életre.

Ilyen esetben nagyon is kapósak a magyar média-multi, a teljes közszolgálati médiát működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kínálta szerződéses lehetőségek.

Az MTVA-ban azonban – amely a világon egyedülálló képződmény, mondhatni: fából vaskarika, ugyanis pénzügyi- és vagyonkezelő alap létére törvényi felhatalmazással gazdálkodó szervezetként működik – emberére akad a szegény médiamunkás. Az MTVA valódi, kemény piaci szereplő. Ennek – mint adófizető állampolgárok – akár örülhetnénk is, hiszen közpénzekből gazdálkodik. Lám, alig négy-öt hónap után leállították a napi 5,9 millió forintba kerülő sorozat forgatását is. Tudnak ott vigyázni a pénzre.

Annyira, hogy amikor szegény médiamunkás a kényszervállalkozása útján az áhított szerződésessel aláírás-közelbe kerül, rezignáltan kénytelen tudomásul venni, hogy csak 45 nap után fizet neki az MTVA. Ez is bő 45 nap persze, mert miután a nevét-arcát-hangját adta, meg kell várnia, hogy ezt a teljesítményét igazolják (nincs rá határidő, hogy mennyi idő alatt), aztán lehet csak leadni a számlát. Mondjuk ez másutt is így van, ne is akadékoskodjunk.

Az a klauzula azonban, amelyet a fizetést illetően tartalmaz a az MTVA által alkalmazott szerződés 10.2 pontja, egyenesen vérlázító.

„A Megbízott tudomásul veszi, hogy a fizetési határidő lejártát (esedékességét) követő 45 napi időtartamra nem jogosult késedelemből eredő jogkövetkezmény érvényesítésére. A 45 napot meghaladó fizetési késedelem esetén a Megbízott az esedékességtől számított 46. naptól számított időszakra a jogszabályban meghatározott mértékű késedelmi kamatot érvényesíthet.”

Mi van? Nem elég 45 nap (másfél hónap) arra, hogy a végzett munka ellenértékét, a szellemi termék jogdíját az MTVA kifizesse? És ha nem elég, akkor további 45 nap (újabb másfél hónap) rendelkezésére áll még ahhoz, hogy jogkövetkezmények nélkül fizethessen? Három hónapon át hitelezzen kamatmentesen a médiamunkás a nagyhatalmú Alapnak?

Sőt, a boldogtalan ezalatt a saját pénzéből megelőlegezve fizesse be a meg nem kapott pénz után az áfát, köfát, tufát, mindenféle létező közterhet?

Engedtessék meg egy kis tiszteletteljes demagógia: ha már ennyire ügyel a közpénzekre az MTVA, ugye a saját dolgozói, sőt, a közmédiumok vezetői is csak 90 napos késéssel kapják meg jól megérdemelt juttatásaikat?

Szólj hozzá!

Címkék: szerződés kamatmentes fizetési késedelem MTVA

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr54741640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása