MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Nagyanyáink sem fogják látni

2013.04.04. 16:07 Médiajogfigyelő

Ugyanazokat az állami híreket kapjuk a tévéből, rádióból, újságból, internetes portálról, hiszen a mi pénzünkből ingyenes MTI hírszolgáltatása kiszorította a piacról a konkurens hírügynökségeket. Állami híreket kapunk magyarul, és angolul is, ha éppen erre vágynánk. Még maga a Médiajogfigyelő is az MTI híreit használja túlnyomórészt, merthogy máshonnan hogyan is jutna hozzá az információ morzsáihoz?

A hír ingyen van, a vélemény szabad ….azaz angolul mindegyik “free”. És mégis: micsoda különbség!

Sokba van egyébként nekünk ez az ingyen hír, felebarátaim. Nem is annyira arról az évi 70-100 milliárdról beszélek, ami a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) költségvetését képezi. Az információhoz jutás szabadságát veszítjük el azzal összefüggésben, hogy a közszolgálati televízió és rádió ingyen fogható, és hogy az MTI hírei 2011 májusától ingyenesek, de nem kell fizetni a postaládánkba kéretlenül begyömöszölt heti udvari újságért sem.

Nemcsak arról van szó, hogy végeredményben egyik sincs ingyen, hiszen mindegyiket az adófizetők pénzéből (a mi pénzünkből, hé!) finanszírozzák, még ha közvetetten üzleti hirdetéseken keresztül is. Ráadásul úgy, hogy a pénzköltésbe se beleszólásuk, se rálátásuk nincsen.

Sokkal nagyobb baj, hogy ezért a rengeteg pénzért bóvlit kapunk. Menzakaját, egyenízű, egyenszagú kosztot, az egészségesnél jóval több cukor és tejbegríz felhasználásával, hogy azért mégiscsak fogyjon valamennyire.

A tartalom is hibádzik, hiszen a rengeteg pénzünkért még csak nem is kapunk megfelelő információt. Ez akkor válik kiáltóan nyilvánvalóvá, ha megnézzük a magyar közszolgálati M1 Híradó és az ARD Tagesschau híradása közti kiáltó különbséget. (a videót időről-időre eltávolíttatja az MTVA, de nyugi, ami netre került egyszer, az nem vész el…)

Igaz, a legújabb médiatörvény-módosítás szerint többé már nincs is jogunk sokoldalú, tényszerű, időszerű és tárgyilagos tájékoztatásra, legfeljebb a kiegyensúlyozottságot követelhetjük meg a híradóktól. Ám mivel sehol sincs meghatározva, hogy ez mit jelent, azt is kiegyensúlyozottnak kell tekintenünk, ha egy enyhén pocakos kisgömböc falja fel a hírműsorok túlnyomó részét.

Ez van, ezzel tudunk főzni. Mit tehetünk mégis, hogyan tölthetjük meg tartalommal a félig üres tányérokat, hogyan fűszerezhetjük a sótlan, miként javíthatjuk fel a meglehetősen híg állami híreket?

Nagyanyáink receptjeit tudom ajánlani, amelyeket ínséges időkben fejlesztettek ki, egymás között sutyorogva megtárgyalva gyatra koszt abálásának, a kikopott gallérok ki- és befordításának, a rákosista hírek értelmezésének fortélyait.

A sorok közti olvasás tudományának felelevenítését, a hírek emberi nyelvre lefordítását, ezáltal valódi tartalommal megtöltését javasolom, immáron nem először.

A mai nap állami híre az, hogy új információs tévécsatornát indított az MTVA.

Lássuk hát, mire megyünk vele (a hír szövegét dőlt betűvel, a háziasszonyi értelmezést pirossal jelzem).

MTVA Infó néven új, a hirado.hu híreivel és a digitális átállással kapcsolatos információkkal jelentkező tévécsatornát indított csütörtökön a közszolgálati média - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája az MTI-vel.

Most akkor tekintsünk el tőle, hogy az MTVA   n e m   a közszolgálati média, holott az utóbbi időben ezt többször állítja magáról. Tény, hogy elvette a rádió-televízió-MTI vagyonát, lenyúlta a dolgozóit, tény, hogy a függetlenségnek még csak a látszata nélkül is maga állítja elő illetve rendeli meg a teljes közszolgálati médiaszolgáltatás valamennyi tartalmát, meghatározza a műsoraik szerkezetét, dolgozóik felett életnek és halálnak ura. A rablót akkor se azonosítsuk az áldozattal, ha a rablási jogát beleírják a törvénybe.

 A sajtóiroda közleménye szerint a csütörtöktől az országos digitális földfelszíni MinDigTV hálózaton elérhető, szövegek és állóképek továbbítására alkalmas csatorna a hirado.hu anyagaira alapozva nyújt hírszolgáltatást, továbbá közvetett módon részletes információkkal segíti a digitális átállás folyamatát. A közeljövőben műsorinformációkkal is bővül a tartalom - tették hozzá.

Nem elég az M1, az M2, az M3D, a Duna, a Duna World, a Kossuth Rádió, a Petőfi Rádió, a Bartók Rádió, a Nemzetiségi Adások, a Parlamenti Adások, a Dankó Rádió és az MTI. Tényleg, most hogy így odanézek, a csapból még nem az állami hírek folynak… 

 Mint írták, az új műsor vevőkészüléktől függően várhatóan automatikusan megjelenik a MinDigTV vevődekóderek vagy a korszerű televíziók csatornalistájában. Amennyiben ez nem történne meg, a csatornalistát frissíteni kell.

Szóval ha akarom, ha nem, ez elfoglal egy helyet a csatornalistámon. Vajon mit üt ki most? A CNN-t a Parlamenti csatorna radírozta ki, most a BBC következik?

 Kiemelték: az új, ingyenes médiaszolgáltatás a lakosság 98,5 százaléka számára érhető el, ebből 350 ezer - földfelszíni digitális vételi módot használó - háztartás rendelkezik a vételre alkalmas készülékkel.

Ez megnyugtató. Szóval az új csatorna tömegigényt elégít ki, hiszen a lakosság 98,5 százalékához, azaz mintegy kilencmillió-nyolcszázezer emberhez ingyen eljut. Vagyis várjunk csak, olvassuk tovább… nem annyira eljut, mint inkább „eljár”. Járni jár ugyanis, de jutni egyelőre majd csak 350 ezer háztartáshoz (bőségesen véve a háztartások tagjait, mintegy egymillió-négytszázezer emberhez), azaz a lakosság mintegy 14%-ához jut el. Azokhoz, akik rendelkeznek a vételre alkalmas korszerű készülékkel… Nagyanyáink, akiknek sem korszerű tévé, sem set top box nincs a háztartásában, még jó ideig nem fogják látni...  Viszont akikhez eljut az adás, ők a digitális adás vételére szükséges készülékük segítségével könnyedén megtudhatják az új csatorna segítségével, hogy miként is juthatnak hozzá a digitális adás vételére alkalmas készülékhez. 

Már megérte ebbe a csatornába feccolni, hiánypótló lesz a palettán! 

2 komment

Címkék: médiatörvény MTVA MTI ingyen hírek M1 és ARD híradó MTVA Infó

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr955195019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vigosz 2013.04.04. 18:13:59

Két pontosítást tennék:

A DVB-T platform esetén a készülékek csatornalistájában nincs felső korlát (ha van, az is sok száz, vagy inkább ezer csatornánál), így nem üti ki egyik már megszokott csatornát sem egy új program megjelenése. A régiek mellé kerül be és akár ki is törölhető.

Jelenleg egyidejűleg két digitális átállás is zajlik: az analóg földfelszíni műsorszóró adók lekapcsolás miatt közvetve tájékoztat az infocsatorna, azaz a már átállt háztartásokon keresztül szólítja meg az érintetteket. Aki már túlesett – azaz digitális földfelszíni vételi móddal rendelkezik - szóljon a nagyinak, szomszéd néninek, vagy időben jusson eszébe a nyaralója is, ahol még analóg vételi mód van.
A másik “digitális átállás” a digital dividend (a mobil szélessávú célra felszabadítandó digitális hozadéksávból a digitális műsorszóró adók áthelyezése más frekvenciára) miatt közvetlenül érinti majd – nyáron-ősszel – a 350.000 (addigra az analógról digitálisra váltás miatt akár sokkal több) DVB-T nézőt: nekik át kell majd hangolniuk a tévékészülékeiket, set top boxaikat. Őket ezen a platformon lehet célzottan a legkönnyebben elérni, úgy hogy közben az analóg lekapcsolás érintettjeinek szóló üzenettel ne keveredjen össze. A kétféle átállást egyijűleg két csoportnak párhuzamosan kommunikálni nem egyszerű, pláne, hogy műszaki témáról van szó, ezért jó megoldás a célzott infocsatorna.

Médiajogfigyelő · http://mediajogfigyelo.hu 2013.04.04. 18:20:06

Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sajtósaitól is. Mondjuk annyira nem tetszik nekem ez a "szóljon a szomszédjának", és szerintem nem is fog bejönni. Igazából ha ilyen technikai ügymenetről szólna az infocsatorna, akkor nem aggódnék. De távlatosan attól tartok, nem erről fog szólni. Nem véletlenül jogosította fel még a tavaly nyári médiatv módosítás az MTVA-t médiaszolgáltatásra. Ha itt egy valódi közszolgálati tartalmat sugárzó televíziós csatorna jön létre, akkor az már egyértelműen és formálisan is törvénysértő, mert az MTVA-nak még látszólag sincsenek meg a függetlenségi garanciái.
süti beállítások módosítása