MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Alap Rádió, Budapest! Híreket mondunk....

2011.07.11. 14:42 Médiajogfigyelő

 

Már nem kell sokat várni: hamarosan akár így is bejelentkezhet az új közszolgálati rádió. Továbbá egy közszolgálati Alap-tévé is elindulhat. Ez egyúttal teljesen feleslegessé is teszi a Magyar Rádiót valamint az MTV és a Duna Tv két-két csatornáját. Nem is értem, minek a sok cicó: miért is nem az sugározza az adást, aki a műsorokat is készíti? A három részvénytársaság már csak három üres kagylóhéj: benne remeterákként a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) bújik meg, birtokolva a közmédia vagyonát, dolgozóit, jogait. Még kicsit díszítgeti a kagyló tetejét, mozgás illúzióját keltő anemónákat tapaszt rá, de előbb-utóbb úgyis kiderül, mi bújik meg a héjban. Akkor már inkább öntsünk tiszta vizet az anemónák közé, sallerosan mondva: elő a farbával!
 
A farba prezentálása maga is persze kicsit remeterákosan sikerült: egy hírközlési törvényt módosító törvényjavaslatnak a médiatörvényt módosító részébe bújtatta el az előterjesztő az új szöveget. Ma délután ezt a módosítást a Parlament meg is szavazza (tanultunk valószínűségszámítást).
 
A módosítás szerint ezentúl nem a médiatörvény mondja meg, hogy Kossuth vagy Petőfi, Mtv vagy Duna. Hanem maga a Médiatanács, amely a közszolgálati médiaszolgáltatás teljes rendszerét jogosult lesz meghatározni. Igaz, előtte konzultálnia kell a MTVA vezérigazgatójával (könnyen megtalálja, egyszemélyben Szalai Annamária nevezte ki, állapította meg a díjazását és ő az, aki szabadságra is elengedi), kemény meccs lesz, már látom.
 
A ma elfogadásra kerülő új szabályok szerint a Médiatanács ugyanis „évente felülvizsgálhatja a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét, és dönthet arról, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatók számára fenntartja-e addigi médiaszolgáltatásaikat vagy megváltoztatja azok rendszerét.”  (Mttv.98.§ új (8) bekezdése)
 
Olyan nincs, hogy csak döngicsélés van és zümmögés, méhecske meg sehol, mondhatjuk Micimackó után szabadon. Egy ilyen szabályt nem azért illesztenek bele a törvénybe, hogy aztán ne változtassák meg a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét. A rendszer tehát felül lesz vizsgálva, arról döntve lesz, ergo az eddigi médiaszolgáltatások nem lesznek tovább fenntartva.
 
Marad egyedüli szereplőként az Alap, amely – szintén a mai változtatásnak köszönhetően – addigra már gazdálkodó szervezetnek fog minősülni (szép karrier egy elkülönített pénzalaptól), s mint ilyen, meghajtja fejét a Médiatanács döntése előtt és a megszüntetett rádiók és televíziók helyett megadóan sugározni kezd.
 
Már csak egy jó kis szignál kellene neki …. talán ez jó lesz?
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mtv petőfi duna kossuth médiatörvény médiatanács mtva tv.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr703057583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása