MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Az MTI (is) elbaltázta

2012.09.05. 11:11 Médiajogfigyelő

Értem én, hogy a királyi MTI fotósának nem tetszik, ha a kormány ellen tüntetnek, és a maga szerény eszközeivel ellentüntetésbe kezd, torzszülöttekkel népesítve be a Kossuth teret.

Nem is írnék sokat róla, a kép magáért beszél, gyönyörködjünk benne nagyító segítségével.

Nekem leginkább az első sorban kissé jobbra álló „fekete blúzos hölgy kebléből kinyúló karral” picasso-i megfogalmazása tetszik.

Azért csak  megkérdezném mégis, halkan: nemzeti hírügynökségünknél nem kéne valaki hozzáértőnek (pl. akin van szemüveg) megnézni a képet  kiadás előtt?

Update: az MTI az inkriminált képet a mai napon (szeptember 5-én)  visszavonta. Ennek ellenére a kép ma 19:30-kor a képernyőről készült pillanatfelvétel tanúsága szerint még mindig megtalálható volt a regisztrációval ingyen elérhető honlapjukon.  

17 komment

Címkék: fotó tüntetés torzszülött MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr184756447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.09.05. 16:11:19

Ez nyilvánvalóan egy panoráma összeillesztési hiba. Nem véletlen, hogy az ilyen összeillesztett panorámákat (ahogy a HDR-t sem) nem tekintik sajtófotónak.

Médiajogfigyelő · http://mediajogfigyelo.hu 2012.09.05. 18:58:14

Talán nem volna nagy gond, ha ez az egyike volna a számtalan MTI fotónak, amit kiadtak a tüntetésről. De ez volt az egyetlen kép, amit a regisztrált hozzáférők láthattak. Véleményem szerint az MTI nem engedhetne meg magának ilyen hibát. Ha nem tudja megoldani az összeillesztést, akkor ne adjon ki panorámafotót, senki nem kérte tőle. Attól tartok, hogy ez már egyenes következménye annak, hogy gyakorlatilag versenytárs nélküli monopóliuma van. Ingyen adja a híreket és a képeket, tehát nem lehet szó jogi értelemben hibás teljesítésről. Ez a felelősség-nélküliség nem a minőségi munka irányába hat.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.09.05. 19:29:25

@Médiajogfigyelő: adtak ők ki másik képet is a tüntetésről, de valóban a tömegről ez volt az egyetlen kép az INGYENES kiadásban.....az ingyenesség meg egy külön történet.

Szerintem egyáltalán ne csináljanak ilyen képeket, mert tökéletesen nem lehet megcsinálni ezzel a technikával. De ha készítenek, akkor viszont illene odaírni, hogy hogyan készült.
blog.volgyiattila.hu/2012/01/16/manipulacio-e-a-hdr-technologia-a-sajtofotoban/

TheKing 2012.09.06. 11:33:16

Nagyobbnak akarták mutatni a tömeget, mán ez is baj? Lehet hogy kommunisták vannak az MTI-ben.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.09.06. 11:48:36

@TheKing: nem nagyobbnak akarták mutatni, hanem megmutatni akarták, csak a technika nem volt megfelelő, amit választottak.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.09.06. 11:54:54

@Médiajogfigyelő: azért az se semmi, hogy nektek is sikerült három féle képet három féle formátumban (jpg, bmp, pdf) belinkelni a posztba...
,-DD

Médiajogfigyelő · http://mediajogfigyelo.hu 2012.09.06. 12:49:08

Ez azért van, hogy megmutassuk, mi olyan ügyesek vagyunk, hogy ennyi mindenfélét is tudunk:) viccen kívül: az első az MTI-kép eredeti formátuma, a másodikat a honlapunk admin felülete ajánlja fel, a harmadikat meg nagy igyekezetemben, hogy minél előbb feltegyem a print screent, a legegyszerűbb Paint-féle formátumba mentettem. De mondhatnám azt is, hogy a sokféleség gyönyörködtet:)

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.09.06. 16:59:04

@Médiajogfigyelő: nincs is jelentősége, csak felfigyeltem rá...
,-)))

giudecca 2012.09.06. 18:37:12

Rohadtul manipulatív a fotó, mert csupa rozzant proletárt mutat, pedig aki ott volt (mint én is), láthatta, hogy sok jó arcú, jól öltözött, konszolidált valódi polgár is kint volt a téren.

giudecca 2012.09.06. 18:37:56

Nekem nem csak a technikával van bajom, hanem a torzítással is.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.09.06. 23:23:04

@giudecca: a színpad tövéből készült, az látszik a képen, ami onnan látszott. ha csak "rozzant proletárok" látszanak rajta, akkor az nem a fotó és a fotós hibája, hanem a "jól öltözött, konszolidált polgároké", akik a "rozzant proletárok" mögé állnak

Patt Garrett 2012.09.07. 08:17:00

Ahhoz képest,hogy állítólag "nem tekintik sajtófotónak" a panorámát,nagy hírügynökségek szívesen adnak ki tömegrendezvényekről jó panorámákat. Már, ha valaki rendeset tud csinálni. Hiába van szinte minden új gépben panorámakészítő szoftver, az pontosan ilyen eredményt ad a tömeg fotózásakor, mint amit az MTI kiadott. Sajnálom azt a kollégát, akinek a neve alatt ez megjelent, a napi szerkesztőt viszont alkalmatlanság címén azonnal eltávolítanám a képek közeléből. Ja és a főnökét szintúgy.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.09.13. 23:31:44

@Patt Garrett: tudsz konkrét példát mutatni nagy hírügynökségek által kiadott panorámára?

Patt Garrett 2012.09.14. 08:13:51

Tudok. Csak nem akarok dicsekedni.

Médiajogfigyelő · http://mediajogfigyelo.hu 2012.09.14. 08:58:57

Khm, én valahogy úgy emlékszem, a márciusi Milla tüntetésről körpanoráma készült a tömegről, és nem rémlik, hogy torzulást láttam volna rajta. Nem tudom, ki készítette.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.09.24. 23:16:27

@Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfülesebb....elvégre a fenti Azeri tüntetés panorámáján se találta meg a hibákat se a fotós, se a szerkesztő, aki kiadta.
Ez a gond a zérótól eltérő toleranciával. Ha egy, két, három ember nem találja a hibát és megjelenik, attól még az ötödik, ötvenedik, ötvenezredik ugyanúgy felfedezhet benne akár ordas hibát is, ami másnak nem tűnt fel. De ha csak egy apró hiba, akkor is ki dönti el, hogy az még belefér?

Ott van giudecca korábbi kommentje. Nyilvánvaló, hogy a fotós nem rendezte át a résztvevők sorait, és nem ő küldte az első sorba a prolikat a polgárok elé. De ha támadható egy kép hitelessége, akkor az már nem érv többé, hogy "abba nem nyúltunk bele, csak ebbe meg amabba"...

Persze lehet úgy dönteni, hogy kiadnak ilyet. Talán kell is (nekem biztos nem hiányozna, de lehet neki létjogosultsága). De ha ilyen beavatkozás történik a képpel, akkor fel kell tüntetni, hogy nyilvánvaló legyen, ez nem egy képből áll.
A világ vezető hírügynökségei még azt is fel szokták tüntetni, hogy egy kép halszem objektívvel, többszörös expozícióval, vagy két kép egymás mellé illesztésével készül - pedig ezek mind teljesen nyilvánvalóan látszanak a képen. De így egyértelmű, hogy az előfizető biztosan tájékoztatva van a beavatkozás természetéről.

Másrészt itt a hitelesség a kérdés, és ebből az MTI/MTVA már jócskán veszített korábban mindenféle Lomniczi ügyekkel, meg azzal, hogy mit mutatnak tüntetésekből és mit nem. Egyszerűen felesleges táplálni a bizalmatlanságot.
süti beállítások módosítása