MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Papcsákolunk, papcsákolunk?

2013.02.09. 21:14 Médiajogfigyelő

Nincs is annál felemelőbb érzés, mint mikor valakinek vagy valaminek a tulajdonnevéből köznév lesz. Xeroxozunk, ha fénymásolni akarunk, és nem gondolunk rá, hogy egészen más márkája van a gépnek, ha mecénást keresünk, nem gondolunk a nagylelkű ókori államférfira, és nem emlegetjük Budapest húsz éven át regnáló polgármesterét, csak ha trélerrel eldemszkyzik az autónkat, mert tilosban álltunk. És akkor a gerrymanderingelésről még nem is szóltunk.

Hasonló köznevesülés elé néz Zugló fideszes polgármestere, Papcsák Ferenc is, akiről én most a papcsákolást elneveztem. A szó jelentése többrétegű. Jelenti egyrészt azt, hogy kormánypárti-képviselőként-nekem-mindent-szabad-és-ha-valakinek-ez-nem-tetszik-és-ennek-hangot-ad-akkor-jól-feljelentem, de jelenti azt is, hogy kormánypárti-képviselőként-előre-gondoskodom-arról-hogy-nemcsak-a-rólam-keresetlen-szavakkal-véleményt-közlő-de-még-az-írmagja-is-agyagba-legyen-döngölve-és-ezért-Ptk-ba-írom-és-ha-szólnak-hogy-ez-így-alkotmányellenes-lesz-akkor-beletetetem-az-Alaptörvénybe-is.

A blogolók-kommentelők között, de az EBESZ-nek hála szerte Európában ismertté vált Papcsák Ferenc neve. Ő az, aki feljelentett egy kommentelőt, akinek a neve kiadását a sajtótermék ugyan megtagadta, de akit – ki tudja, hogyan, nyilván a  KGB CIA TEK baráti segítségével – a rendőrség mégiscsak néven nevezve a nyomozás során beidézett.

Nem foglalkoztam a kérdéssel eddig, mert egyedi esetnek tűnt, és indokoltnak tartottam megvárni az eljárás végét. Ki tudja, ha az ügyészség nem is, hátha a független bíróság elolvassa az Alaptörvény IX. cikkét, és elmagyarázza Papcsák úrnak, hogy mit jelent a véleménynyilvánítás szabadsága, és hogy aki nyilvánosság elé áll mint politikai közszereplő, ezért a pénzért kicsit többet köteles tűrni, mint egy mezei polgár.

Az persze kissé riasztó volt, hogy egyből büntető eljárás indult, mert az azért nem tréfa. Rágalmazásért vagy becsületsértésért már elég rendes büntetést lehet kapni. Nem gondolom azonban, hogy tömegével indulnak ezentúl nyomozások, és azt sem, hogy ettől majd a kommentelők jól befogják a szájukat. Nem nagyon lesznek feljelentések, mert rendőrségre-bíróságra járni babrás, meg rajtunk röhög a fél világ, hogy most akkor vagy mi nem vagyunk sasok, vagy a kommentelő nem légy, mely megállapítás egyike sem olyan, amely elnyerné egy politikus tetszését.

Ennél sokkal jobbat találtak ki honatyáink, mert azért az mégis zsenánt, hogy megírják róluk az igazat ilyen csúnyán rágalmazzák a politikusokat a neten, büszkén arra, hogy létezik még Magyarországon a véleménynyilvánítás szabadsága.

Hát akkor ne létezzen, gondolták, és benyújtották az Alaptörvény módosítására a javaslatukat. Ez – az új Ptk. elfogadás előtt álló szabályaival karöltve – megoldja a kérdést. Egyszerűen kimondjuk, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának megsértésére, függetlenül attól, hogy közszereplőről van-e szó vagy nem. Kommentelj csak szabadon, mondhatsz csúnyákat is: aztán majd fizess. Nem hivatkozhatsz ezentúl arra, hogy ez itt a te szent és szabad véleményed, mert az már nem szent és nem szabad.

A pert majd viszi az ügyvédi iroda, csak szóljatok, ha csenget a kassza. 

2 komment

Címkék: kommentelő véleménynyilvánítás büntető eljárás Papcsák Alaptörvény módosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr335071706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varnai 2013.02.16. 18:25:05

Engem már jó párszor feljelentett, azaz feljelentetett rágalmazásért a polgármesterünk. A megbízási szerződések ügyében négy kört futottak, legutoljára már pótmagánvádlóként újra - mindannyiszor elutasítva. Lásd a blogomon: varnailaszlo.blog.hu/2012/12/07/_en_olyan_feljelentos_tipus_vagyok

E pereskedősdiért havi 450ezret fizetünk a Kovátsist ügyvédi irodának.
süti beállítások módosítása