MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Így cáfolunk mi

2012.01.17. 23:33 Médiajogfigyelő

A Médiatanács időről időre megszólal, gúnyos megjegyzéseket tesz, dörgedelmesen cáfol. Pedig talán jobb lenne, ha súlyosan hallgatna.

Most éppen az Amnesty Internationalt fikázza, finoman utalva rá, hogy vagy nem tud olvasni, vagy nem érti, amit olvas.

"Értelmezhetetlen Nicolas Beger azon állítása, mely szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság bizonyos szereplőket öt évre kizárhatna a frekvenciákra való pályázásból, amennyiben a műsorszórással és a frekvenciaengedélyezéssel kapcsolatos kötelezettségeik súlyos megsértését állapítja meg. "Ilyen rendelkezés egész egyszerűen nem található a magyar médiatörvény szövegében" - tartalmazza az NMHH mai közleménye.

Hát akkor segítenék az értelmezésben.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv, médiatörvény) 55.§ (1) bekezdés c) pontja így szól:

"55. § (1) A pályázati eljárásban az a vállalkozás vehet részt
c) amellyel szemben a korábbi - öt évnél nem régebben lezárult - pályázati eljárás alapján vállalt műsorszolgáltatási vagy hatósági szerződésen alapuló kötelezettségének súlyos megszegését jogerős közigazgatási határozat nem állapította meg, illetve amelynek a műsorszolgáltatási vagy a hatósági szerződése felmondásra nem került,"

Mit is jelent ez a pont? Nem vehet részt a pályázatban (ki van zárva a pályázásból) az a vállalkozás, amelynél közigazgatási határozat (ilyen határozatot a Médiatanács hozhat csak) a műsorszolgáltatási vagy szerződéses kötelezettsége (előbbi a médiatörvényben, utóbbi a hatósági szerződésben van, és mindegyik médiaigazgatási szabálynak számít az Mttv. 203.§ 39. pontja alapján) súlyos megszegését állapította meg. Eddig tehát az AI állítása stimmel.

Elismerem, hogy az öt éves időtartamra nézve kicsit jobban el kell gondolkodni a szövegen. Mennyi idő az, és honnan számít ez az idő, amennyire kizárják szerencsétlen súlyos szabályszegőt? Azt írja az 55.§ (1) bekezdés c) pontja: "korábbi - öt évnél nem régebben lezárult - pályázati eljárás alapján vállalt... kötelezettségének súlyos megszegését...".  Ez praktikusan annyit jelent, hogy ha a pályázati vállalás és a súlyos szabályszegés között öt évnél több telt el, akkor semmi gond, pályázhat az illető. Na de ha öt évnél kevesebb - akkor jaj neki, nem indulhat. Ki van zárva szegény a pályázásból.

Nem állítom, hogy az AI a médiatörvény valamennyi hasonló finomságát kibontotta levelében, de a lényeget illetően nem tévedett akkor, amikor öt éves kizárási lehetőséget említett.

A törvényben persze ennél több lehetőség is van.

Az inkriminált szabály egész pontosan azt jelenti, hogy ha az első öt évet súlyos kötelezettségszegés nélkül megúsztad, akkor utána bármit csinálhatsz, súlyosan és ismételten súlyosan is megszegheted a szabályokat, annak már nincs hatása a pályázatra, indulhatsz a frekvenciáért. Ha ellenben az első öt évben akár csak egy ilyen súlyos kötelezettségszegésed is volt, SOHA TÖBBÉ nem kaphatsz frekvenciát.

A probléma tehát sokkal súlyosabb, mint amit az AI felvetett.

Ja, egyébként nem tudom, mondtam-e már, hogy a médiatörvény egyáltalán nem határozza meg, mi is számít súlyos szabályszegésnek.... Azt majd a Médiatanács, amely a pályázati részvétel ügyében is határoz, adott esetben eldönti.

Szép, jogállamhoz illő megoldás. Érdemes volt rá a Médiatanácsnak felhívni a figyelmet.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat amnesty frekvencia kizárás international médiatanács

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr703572410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása