MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Magyarország nem számít?

2013.03.19. 15:37 Médiajogfigyelő

Új internetes sajtótermékkel gazdagodott az eddig sem egyszínű paletta: Hungary Matters (Magyarország számít) címmel az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) ad ki új, angol nyelvű úgynevezett „hírlevelet”.

A „hírlevél”-nek délelőtti és délutáni kiadása is van. A kiadó közlése szerint „A nyomtatható, de akár okostelefonon is megnyitható pdf-formátumú levélben a lehető legtágabb merítésben olvashat gyorsan, kényelmesen híreket. Termékünk kialakításában szerepet játszott a könnyű olvashatóság és a korszerű tálalás. A reggeli szám három, a délután 4 órakor megérkező hírlevél pedig négy oldalas.”

A Hungary Matters jelenleg ingyenes regisztrációval is hozzáférhető, később fizetős lesz. Jelenleg azonban nem csak az „előfizetők” azaz az ingyenesen regisztrálók, hanem a teljes érdeklődő nagyközönség rendelkezésére áll. A honlapról március 5-vel kezdődően az eddig megjelent számok, azaz minden hétköznapról két szám letölthető, beleértve az aznapi számot is.

A letöltött lapszám oldalainak alján a következő figyelmeztetés olvasható, a szerzői jogok megsértésére való részletes figyelmeztetést megelőzően:

„Hungary Matters is an English-language newsletter produced and distributed by the Media Service Support and Asset Management Fund (MTVA) with content provided by MTI Corp. MTVA exercises copyright over all content.”

Éppen kötelességszerűen gratulálni akartam az új főszerkesztőnek az újság megindulásához, amikor egyszer csak hiányérzetem támadt. A honlapon Editors/szerkesztők cím alatt ugyanis nem a főszerkesztő neve, hanem a következő szöveg található: hungarymatters@mtva.hu, mely hivatkozásra kattintva a lap felajánlja, hogy írjunk levelet a meg nem nevezett szerkesztőknek.

Na álljunk csak meg egy polgári szóra. Hogy is van ez? Milyen újság az, amelyik nem nevezi meg a főszerkesztőjét, sem a kiadásért felelős személyt? Elemi kiadói-szakmai evidencia, hogy a felelős kiadót, és emellett a tartalomért felelős főszerkesztőt is meg kell nevezni.

Felkerestem az internetes sajtótermékek nyilvántartását tartalmazó médiahatósági honlapot, gondoltam, ott majd találok neveket. A Hungary Matters azonban nem szerepel a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság nyilvántartásában, nincs tehát ott sem feltüntetve sem a kiadója, sem a főszerkesztője.

Talán nem sajtótermékről van szó? Amiért "hírlevél"-nek nevezik, már nem is újság? Dehogynem. A Hungary Matters épp olyan sárga, épp úgy totyog és hápog, ahogyan egy hírlap vagy hírportál (ha ugyan szabad a „kacsa” szóra asszociálni egy hírlap kapcsán). Első ránézésre is van neki fejléce, dátuma, napi fotója, tartalomjegyzéke, hírei hasábokba rendezve, több oldalon át. Rendszeresen jelenik meg hétköznaponként délelőtti és délutáni kiadásban, elő is lehet rá fizetni. Ezek azonban csak formai kellékei egy újságnak.

Jogilag az Mttv. 203.§ 60. pontja határozza meg, hogy mely tartalmi ismérvek alapján mi számít sajtóterméknek. Eszerint többek között sajtótermék „az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából …. valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül.”

E meghatározás értelmében is internetes sajtóterméknek minősül az MTVA http://www.mtva.hu/hu/hungary-matters URL címen közzétett kiadványa. Ez így van akkor is, ha  ingyenes, így van akkor is, ha előfizetéssel érhető el, ez a jogi helyzete akkor is, ha szerelmeslevélnek nevezik, de akkor is, ha „hírlevél”-nek csúfolják.

Az Mttv. 46.§ (9) bekezdése szerint a sajtóterméken és – megjegyzem, ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, az egyéb kiadványon is – fel kell tüntetni a szerkesztésre és a kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat (impresszum). Az impresszumnak a következőket kell tartalmazni: a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét valamint a szerkesztésért felelős személy nevét.

Az Mttv. 41.§ (2) bekezdés szerint a médiatörvény hatálya alá tartozó, a Magyarország területén letelepedett kiadó által kiadott sajtóterméket - a szolgáltatás, illetve a tevékenység megkezdését követő hatvan napon belül - nyilvántartásba vétel céljából be kell jelenteni a Hivatalhoz. A nyilvántartásba vétel nem feltétele e szolgáltatás, illetve tevékenység megkezdésének. A 46.§ (1) bekezdése értelmében a kiadónak kell kezdeményeznie a sajtótermék nyilvántartásba vételét a médiahatóságnál.

Az MTVA eddig még nem kezdeményezte a Hungary Matters című internetes sajtótermékének nyilvántartásba vételét. Mivel erre még van ideje, ezzel nem sértett törvényt. Törvényt sértett viszont azzal, hogy az internetes újságja impresszumában nem szerepeltette a kiadvány felelős kiadójának és felelős szerkesztőjének a nevét.

Kérdezhetitek most, hogy miért olyan fontos ez, hát valahol számít?

Igenis számít. Számít, hogy az az MTVA, amelyik a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság egy szervezeti egysége, melynek vezérigazgatóját egy személyben a Médiatanács elnöke nevezi ki, amelyik hetvensok milliárd közpénzből gazdálkodik egy évben, amelyik az összes közszolgálati médiaszolgáltatót, valamint a nemzeti hírügynökséget is magába olvasztotta, és amelyik mammut-szervezet az adófizetők pénzéből angol nyelvű újságot ad ki az interneten, betartja-e a médiatörvényt vagy sem. Azt a médiatörvényt, amelynek minden sora fenyegetést jelent a lényegesen kisebb pénzből gazdálkodó, a sajtószabadságot a gyakorlatban is megvalósító kis kiadókra, szerkesztőségekre nézve.

Ha ez nem számít, akkor Magyarország sem számít.

Szólj hozzá!

Címkék: médiatörvény sajtótermék felelős szerkesztő MTVA Hungary Matters felelős kiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr185148271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása