MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

A Klubrádiót sóval behinteni nem kell félnetek

2012.05.15. 14:15 Médiajogfigyelő

 Múlt csütörtökön nyújtotta be a Kormány a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosítására irányuló T/7022. sz. törvényjavaslatot. A módosításokat az Alkotmánybíróság 165/2011. (XII. 20.) AB határozata tette szükségessé, amely az Smtv. egyes rendelkezéseit a kihirdetését követő naptól kezdődő illetve 2012. május 31-i hatállyal megsemmisítette. A törvényjavaslat alapvetően az újságírói forrásvédelem, a médiatörvények sajtótermékekre kiterjedő hatálya valamint a Média- és Hírközlési Biztosra vonatkozó szabályok témakörét érinti.

Az Országgyűlés tegnap kezdte meg a törvényjavaslat általános vitáját, mára már a részletes vita is lezárult.

Tegnap éjjel – több más javaslat között – nyújtotta be Szabó Csaba fideszes képviselő, Hollókő polgármestere a 18. sorszámot viselő módosító javaslatát.
 
Ez a javaslat – amely nem mellesleg tökéletesen ellentétes az Országgyűlés Házszabályával, amely szerint módosító javaslat nem terjedhet ki az eredetileg módosítandó törvény olyan rendelkezésére, amelyet eddig nem érintettek – az Mttv-t többek között egy vadonatúj paragrafussal egészítené ki. Ez a paragrafus egészen pontosan azt célozza, hogy a Klubrádió csak kereskedelmi rádióként – annak megfelelő médiaszolgáltatási díj mellett – kezdhesse meg működését azon a frekvencián, amelyet még az ORTT ítélt meg számára ingyenes frekvenciaként.
 
Jó javaslat, okos javaslat, visszamenőleges hatályú javaslat. Céljának megfelel: alkalmas arra, hogy a Klubrádiót gazdaságilag lehetetlen helyzetbe hozza. A végső cél – lerombolás, sóval behintés – még kicsit várat magára, de az irány jó.
 
A magam részéről nem hallgatom a Klubrádiót. Ugyanakkor nem igényelném azt sem, hogy törvényes eljárásban elnyert frekvenciáját elvegyék vagy ne adják oda neki, azt sem, hogy gazdaságilag ellehetetlenítsék, és egyáltalán: hogy a hatalom foglalkozzon létével vagy nem létével.
 
Ezt Szabó Csaba – aki feltehetően maga sem tartozik a rádió rajongói táborába – nem így gondolja. Valószínűnek tartom mégis, hogy Szabó Csaba, aki tudomásom szerint eddig a médiajog területén maradandót nem alkotott, nem magától kezdett akcióba. Azt hiszem, ő megbízásból hekkeli meg a magyar jogrendet.
 
A megbízó talán már a sót is megvette.
 
Update:
 
Még el sem simultak a 18. sz. módosító javaslat keltette hullámok, máris felbukkant a következő „médiajogász”: Menczer Erzsébet, akinek nagy gonddal előkészített T/7022/27. sz. kapcsolódó módosító javaslata azt állítja, hogy Szabó Csaba nem pontosan nevezte meg módosítójában a médiatörvény egyes szakaszait (sőt, volt ahol nem létező pontra hivatkozott).
 
Ami a Klubrádiót illeti, Menczer Erzsébet eltekintene a direkt beszántástól. Az indokolásban ugyanakkor meglebegteti, hogy ha meg is kötötték volna anno a műsorszolgáltatási szerződést (amit jogellenesen nem kötöttek meg), azt 2011. júliusáig át kellett volna alakítani hatósági szerződéssé. Ez sajnos nem történt meg, a határidő pedig jogvesztő...
 
Agyonütni, az is jó.
 
Update 2:
 
Szabó Csaba május 15-én délután visszavonta a módosító javaslatát, Menczeré maradt állva. Úgy izgulok, hogy mi lesz a következő részben...
 
Update 3:

A Menczer-féle módosító javaslatot az Országgyűlés 2012. május 18-án 285 "igen" szavazattal 48 "nem" ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

7 komment

Címkék: csaba erzsébet klubrádió szabó javaslat médiatörvény módosító menczer

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr714514383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrash11 2012.05.15. 20:18:44

Gyalázat, de " ceterum cenzeo ": orbánnak mennie kell!

giudecca 2012.05.15. 21:11:55

Hogy addig mi lesz? Ez nálam százszor verzatilisebben megírta Erdős Virág.

giudecca 2012.05.15. 21:43:12

Bingo, Öné Uram a hangszóró.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.05.17. 19:50:53

Ha ezt megteszik, hogyan védekezhetnek a vád ellen; lebontják a demokráciát?

Médiajogfigyelő · http://mediajogfigyelo.hu 2012.05.17. 20:22:54

@Legelő Őse: Talán nem is akarnak ellene védekezni. A mai nap híre, hogy a Kormány támogatja a Menczer-féle javaslatot.

Itt a teljes támogatott sor (ezek azok a javaslatok, amelyeket a Kormány támogat, tehát ezekről május 18-án egy szavazással dönt az Országgyűlés.)

31/1 pont alatt van a Menczer-féle javaslat.

www.mediajogfigyelo.hu/uploads/files/0_T_7022_tamogatott_sor_osszehasonlito_ket_oszlop.pdf
süti beállítások módosítása