MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

A médiatörvény módosítása miatt aggódni nem kell félnetek...

2012.05.21. 16:31 Médiajogfigyelő

Érdeklődve olvastam ma a Médiatanács blogbejegyzését, mely megnyugtató szavakkal csitítja a médiatörvény folyamatban lévő módosítása illetve valójában az ahhoz benyújtott és időközben elfogadott módosítások ügyében aggódókat.

Kérdezném én először is, hogy kormány- illetve képviselői javaslat esetén miért a függetlennek mondott Médiatanács magyarázza a bizonyítványt, de nem kérdem. Reagálásuk csak megerősíti azt a gyanút, hogy a módosításokat benyújtó, médiajogászi múlttal érintőlegesen sem gyanúsítható képviselők (Szabó Csaba, Menczer Erzsébet) nem maguktól világosodtak meg, ceruzájukat (billentyűzetüket) nagy eséllyel a Médiatanács egy a témához náluk sokkal jobban értő hatóság apparátusa fogta (billegette).
 
Nem is bonyolódnék a Médiatanáccsal parttalan vitába, rájuk hagyom, értelmezzék úgy a szöveget, ahogyan legjobb tudásuk/szándékuk szerint értelmezhetőnek vélik. Tulajdonképpen még örülök is, hogy így értelmezik.
 
Mindössze egy tárgyi tévedésre hívnám fel a figyelmet.
 
A blogbejegyzés azt állítja, hogy „Az „új”, hatósági szerződéstől való félelem azért is furcsa, mivel a jogintézmény kezdetektől fogva szerepel a médiatörvényben. … Az új szerződésforma miatt aggódókat az a tény is megnyugtathatja, hogy a jogszabály kifejezetten rögzíti, hogy az újonnan megkötött hatósági szerződés nem tartalmazhat a médiaszolgáltató számára kedvezőtlenebb feltételeket, mint a korábbi műsorszolgáltatási szerződés.”
 
A hatályos Mttv. 207.§ (2) és (3) bekezdése valóban kifejezetten rögzít garanciális rendelkezéseket arra nézve, hogy a műsorszolgáltatási szerződés helyébe lépő hatósági szerződés illetve ennek elmaradása esetén a hatóság döntése szerinti feltételek nem lehetnek kedvezőtlenebbek, mint a korábbi műsorszolgáltatási szerződés.
 
Ezt azonban akár már múlt időben is mondhatjuk. Időközben ugyanis az Országgyűlés elfogadta Menczer Erzsébet T/7022/27. sz. módosító javaslatát[1], melynek megfelelően ezek a rendelkezések kikerülnek a médiatörvény szövegéből.
 
Ha tehát most csütörtökön a mai helyzetnek - és az elfogadott módosításokat magában foglaló T/7022/37. sz. egységes javaslat 29.§ (19) és (20) bekezdésének - megfelelő formájában fogadja el az Országgyűlés a médiatörvényt módosító törvényjavaslatot, az azzal is jár, hogy a törvényből kikerülnek a Médiatanács által mindenki megnyugtatására idézett garanciális elemek. Amikor a Médiatanács műsorszolgáltatási szerződés helyett hatósági szerződést köt a jövőben, tetszése szerint a korábbi műsorszolgáltatási szerződéshez képest kedvezőbb vagy akár kedvezőtlenebb feltételekkel is jogosult ezt megtenni. És ha ebbe az érintett Klubrádió vagy televízió nem akarna belemenni – a Médiatanács erőfölényből olyan hatósági határozatot hoz, amilyent éppen jónak lát.
 
Annyira azért nem nyugodtam meg.
 


[1] A hivatkozott módosítások egységes javaslat szerinti szövege és mellette az Mttv. hatályos szövege, amelynek helyébe került, az itt található anyagban olvasható.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szerződés blogja elemek médiatörvény hatósági garanciális médiatanács műsorszolgáltatási módosítása

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr454529917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása