MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Alaki

2012.07.19. 00:45 Médiajogfigyelő

Sokan kísérik érdeklődéssel a Klubrádió harcát a Médiatanáccsal egy állandó frekvenciáért, de érthető módon még a legtájékozottabbak is kapkodják a fejüket a szerdai pengeváltás mentén.

Az előzményekről annyit, hogy a Médiatanács tavaly júliusban hirdette meg a 95.3 MHz-es budapesti frekvenciát, melyen a Klubrádió korábban állandóan, tavaly februártól ideiglenesen sugároz. A hatóság decemberben az Autórádió Kft-t hirdette nyertesnek. A Klubrádió a döntést megtámadta a bíróságon, amely kimondta: az Autórádió pályázata alaki okok miatt érvénytelen, az eredményt megsemmisítette és a hatóságot ebben a körben új eljárásra kötelezte. A pályázaton egyébként a második legtöbb pontot a Klubrádió érte el. A Médiatanács július 5-én három budapesti rádiós frekvenciapályázat valamennyi pályázatát érvénytelenítette alaki okokból, közöttük a Klubrádió pályázatát is, arra hivatkozva, hogy a pályázók nem írták alá az üres hátoldalakat. Ez az "alaki" kérdés túlmutat az adott ügyön: megkérdőjelezheti korábban szabályosnak hitt okmányok érvényességét is akár. Nem csak a közvetlenül érintett várta tehát kíváncsian a bíróság álláspontját.

Ami tény: július 18-án az Ítélőtábla döntést hozott. Tény az is, hogy döntésével hatályon kívül helyezte a Médiatanácsnak azt a határozatát, amely – mivel a pályázó a lapok üres hátoldalát nem írta alá – alakilag érvénytelennek mondta ki a Klubrádió pályázatát a 95.3 MHz-es frekvenciára.

A Klubrádió a Médiatanács határozatának megsemmisítését győzelemnek értékelte.

Mint már megszokhattuk, a Médiatanácsnak sem okozott különösebb gondot, hogy ismét jogszabályellenesnek bizonyult egy döntése: néhány óra késéssel annyira megörült a bírósági végzésnek, hogy az MTI-nek adott nyilatkozatával mindenki számára nyilvánvalóvá tette: ennél jobban akkor sem lehetett volna igaza, ha nem hatályon kívül helyezik, hanem helybenhagyják a határozatát.

Csak gratulálni tudok a bíróságnak, manapság oly ritka, hogy az ellenérdekű felek mindegyike felhőtlenül örülhet a döntésnek.

Sajnos, egyik félnek sem lehet sok oka az örvendezésre.

A Médiatanács számára, bármennyire is próbálja leplezni, bizony, komoly presztizs-veszteség, hogy Klubrádió-ügyben egyetlen határozata sem állja ki a törvényesség próbáját.

A Klubrádió számára pedig a mai győzelem alighanem csak formai. A bíróság ugyanis a lényegi kérdést – tudniillik, hogy az egyoldalasra nyomtatott pályázat lapjainak meg nem számozott hátoldalát alá nem írni alaki hiba-e vagy sem – nem döntötte el. A Médiatanács nyilatkozatát olvasva nem lehet illúziónk a megismételt eljárás eredményét illetően.

Jobb volna mielőbb túlesni ezen az eljárást lezáró határozaton, hogy a bíróság ismét tehesse a dolgát.

Csak nehogy aztán a Médiatanács megint valami hibát ejtsen, mondjuk elfelejtse aláírni a határozat hátoldalát is... 

2 komment

Címkék: Klubrádió Médiatanács alaki érvénytelenség 95.3 MHz Ítélőtábla

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr204665398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pikoandras 2012.07.19. 10:42:12

Online hozzáférhető az ítélet szövege?

Médiajogfigyelő · http://mediajogfigyelo.hu 2012.07.19. 11:06:26

Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a bíróság végzését. Elvileg - hosszú hónapok múlva - ez is fenn lesz a honlapjukon... Ha engedélyt kapok a Klubrádiótól, megosztom a nyilvánossággal. De azt hiszem, hogy az eljárás érdemi befejezéséig ez nem valószínű.
süti beállítások módosítása