MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Üzleti titok+ÁFA

2011.09.23. 10:33 Médiajogfigyelő

Nagy az én bizalmam a hatóságokban. Nem kivétel ez alól a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság sem. Bizonyos vagyok benne, hogy az NMHH mindig a törvényeknek megfelelően, harag és részrehajlás nélkül, az egyenlő elbánás elvének betartásával cselekszik.

 Mégis, néha arra gondolok, hogy lehetne egy kicsit kevésbé titkolózó.
 
Elhiszem én azt, hogy amikor nyilvántartásba vesz egy lineáris televíziót, úgy állapítja meg a médiaszolgáltatási díjat, hogy az arányos legyen a médiaszolgáltatás vételkörzetének nagyságával, tekintetbe véve ugyanakkor „az adott terület lakossági vásárlóerejének mutatóját és a médiaszolgáltatók vételkörzet, médiaszolgáltatás fajta, terjesztési mód vagy más jelentős szempont alapján elkülöníthető csoportjai által elért piaci részesedését” is, ahogyan az a médiatörvényben elő vagyon írva.
 
De azért bujkál bennem a kisördög. Honnan tudhatom, hogy két, ránézésre hasonló paraméterekkel bíró televízió médiaszolgáltatási díja nagyjából azonos-e? Az egyes határozatokban megállapított médiaszolgáltatási díjak egymáshoz hogyan aránylanak? Mindegyiknél ugyanúgy vették-e figyelembe a figyelembe venni valókat, vagy voltak esetleg magasabb szempontok is? Egyáltalán – mennyi az annyi?
 
Megnéztem néhány hatósági határozatot, de nem lettem okosabb. Azt mindenesetre meg tudtam állapítani, hogy nemcsak én bízom a hivatalban, hanem a hivatal is bízik a hozzá fordulóban. Bemondásra fogadja el a nyilvántartásba vételhez az előfizetők számát, és más relevánsnak tűnő adatokat.
 
Megtudhattam ezért azt is, hogy a III. kerületben pl. 30.063, Nagydorogon 400, Szerencsen 1300 előfizetővel számolnak, egy a parlamenti munka közvetítését felvállaló televízió viszont egészen pontosan 42 266 főnyi nézőt jelentett be.
 
Minden akkurátusan bele van írva a határozatokba. Kivéve azt, hogy az érintettek mennyi médiaszolgáltatási díjat kötelesek fizetni a nyilvántartásba vételért. Nem tudhattam meg, hogy a kevésbé ambíciózus, 400 főt remélő nagydorogi televízióhoz képest az ennek százszorosát célba vevő Parlament TV arányosan több díjat fizet-e, vagy ha nem, mi lehet ennek az oka.
 
A médiaszolgáltatási díj rovatban ugyanis mindegyik határozatban egységesen ez áll: Üzleti titok+ÁFA.
 
Mi meg találgathatunk. És akkor ehhez vegyük még hozzá, hogy az adótörvényekről szállongó hírek szerint már az ÁFA mértékében sem lehetünk biztosak….

 

2 komment

Címkék: média és díj üzleti titok nemzeti hatóság vétel hírközlési nyilvántartásba médiaszolgáltatási

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr313247941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bemapó 2011.09.28. 20:01:17

Mintha az ORTT-s időkben ez még nem lett volna üzleti titok... Végső soron közpénz, meg ilyesmi...
Igaz, akkor a kölcsönös gyanakvás volt a nyilvánosság mozgatórugója, most meg a titkolózás, elhallgatás és elhallgattatás a trendi.

Médiajogfigyelő · http://mediajogfigyelo.hu 2011.09.29. 09:59:26

Az ORTT-s időkről vagy jót, vagy semmit... de nem is ez a lényeg, hanem a mai idők. A hatályos Avtv.19.§ (1) bekezdése értelmében ezek az adatok közérdekű adatoknak minősülnek, következésképpen nem képezhetnek üzleti titkot. Éppen azért, mert mint a költségvetés (illetve költségvetésből működő szervezet) bevételei, közpénznek minősülnek. Ennyi.
süti beállítások módosítása