MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Kumin boldog

2013.02.18. 16:49 Médiajogfigyelő

Február közepén két napos konferencián tárgyalta meg Bécsben az EBESZ 57 tagállama az internet szabadságával kapcsolatos kérdéseket. Az Internet 2013 című konferencia kiváló alkalmat adott a résztvevők álláspontjának mélyebb megismerésére, a véleménynyilvánítás szabadsága virtuális térben felmerülő speciális gondjainak feltárására.

A két nap alatt a szekciókban szó esett többek között a szabad véleménynyilvánítás jogáról és felelősségéről, kommentekről, kisebbségek ábrázolásáról, gyűlöletbeszédről, blokkolási és szűrési technikákról, a szociális média sajátosságairól, internetes önszabályozásról.

A konferenciát plenáris ülés zárta, ahol az egyes országok delegáltjai hozzászóltak, tanulságokat szűrtek le, rögzítették álláspontjukat. A szövegek nagy része persze álságos volt, néhol a szoft vagy kissé erőteljesebb autoriter berendezkedés torzképe is kivillant a szóvirágok köpenye alól. Aki nem ismeri a tényeket, megnyugodva dőlhetett hátra a delegáltak által festett kép láttán. Valójában csak azok az országok mertek a felmerülő problémákkal őszintén szembenézni, amelyekben kiemelkedően jó az internetes sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság helyzete.

Nem nagyon vártam többet a magyar felszólalótól sem, mint némi rizsát az ország elkötelezettségéről az internet szabadsága terén – nem került volna sokba, megígérjük, oszt előbb-utóbb valami lesz.

Nem számoltam azonban azzal, hogy Magyarországot a nemzet (volt) bloggere, maga Kumin Ferenc képviseli, aki nem elégszik meg azzal, hogy egy szebb jövőről vizionáljon. Nem, mert ő úgy látja, hogy ez a szebb jövő már meg is érkezett hozzánk, ez a magyar jelen, minden internetes világok legjobbika.

Meghatott hangon számolt be Kumin a plenáris ülésen[1] arról, hogy Magyarországon zavartalanul teljes az internet szabadsága, és ez őt határtalan boldogsággal tölti el.

Happiness! Mi más jutna eszünkbe a magyar internetes médiahelyzetről, mint ez a szó: happiness!

Nincs itt semmi gond kérem, haladjunk tovább. Nem érdekes, hogy közismert politikusok jelentik fel a névtelen kommentelőket, nem érdekes, hogy el is indul a nyomozás, nem érdekes, hogy a rendőrség titokzatos módon hozzájut a kommentelőnek a szerkesztőség által ki nem adott adataihoz, nem érdekes, hogy idén júliustól hatályba lép az új Btk. és ettől kezdve hasonló esetekben akár az egész weboldalt előbb ideiglenesen hozzáférhetetlenné tehetik pusztán a megindult nyomozás alapján, később aztán véglegesen is, nem érdekes, hogy nincs meghatározva, milyen körre terjedhet ki, milyen szintig érhet el a hatóság a blokkolással… Don’t worry, be happy!

Így aztán mindenki boldog. Boldog a blogger, boldog a kommentelő, boldog a szerkesztőség, boldog a rendőrség, boldogok a lelki szegények…

Boldog Kumin.

[1] Felszólalás 0:42:35-től

Szólj hozzá!

Címkék: rendőrség komment blokkolás Kumin Ferenc OSCE Internet 2013 új Btk

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr165087199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása