MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Mindent megfontoltak?

2012.06.03. 23:26 Médiajogfigyelő

Áder János köztársasági elnöki ténykedését mindjárt nagy dobással kezdte. A médiatörvény-módosító törvényt dobta, vissza a feladónak.

Magam gyakorló médiajogászként hosszasan tanulmányoztam a visszadobás indokát, de mindössze arra jutottam, hogy
  1.  az csak egy árva bekezdést érint,
  2. a köztársasági elnök semmiképpen nem akarja megmondani, mi baja van vele, ezért a képviselőkre bízza, találgassanak, hogy a Házszabály 107.§ (1) bekezdés a) pontjának melyik fordulata igaz a bekezdést beiktató zárószavazás előtti módosító javaslatra:
a)      nem megfelelő időpontban nyújtották be, és/vagy
b)      nem korábban megszavazott rendelkezéshez kapcsolódóan nyújtották be, és/vagy
c)       az a baj, hogy a megszavazott rendelkezés nincs összhangban az
ca) Alaptörvénnyel
cb) törvénnyel
cd) a törvényjavaslat már megszavazott rendelkezésével
ce) a törvényjavaslat módosítással nem érintett valamely rendelkezésével (mindegyik esetben: vajon melyik rendelkezésével?), és/vagy
d)      az egységes javaslat nem felel meg
da) a jogszabályszerkesztés, és/vagy
db) a nyelvhelyesség követelményének.
Le a kalappal blogger-kollégám, a Hírcsárda előtt. Majdnem tökéletes megfejtéssel szolgált a minap a visszadobás indokára nézve.
De nem volt egészen pontos. Ezért most elárulom, hogy miért dobta vissza a köztársasági elnök megfontolásra a terjedelmes módosítás fent említett egyetlen árva bekezdését. A megfejtés a Kormány zárószavazás előtti módosító javaslatából derül ki, amely a köztársasági elnök levelére tekintettel helyre tenné a rakoncátlan bekezdést.
A Kormány – nyilván hosszas és elmélyült megfontolás után – a következők szerint módosítaná a médiatörvény-módosító törvényt:
  1. a köztársasági elnök által visszadobott 29.§ (18) bekezdésből ezentúl 29.§ (17) bekezdés lesz,
  2. a bekezdés szövege is módosul persze: a "kritériumoknak való megfelelés céljából" kifejezés helyébe a "kritériumoknak való megfelelés megállapítása érdekében" kifejezés kerül.
Már megérte az egész cécót.
Miért van az, hogy bennem mégis felütötte fejét a gyanakvás: nem csak l’art pour l’art ugratja velünk a Kuncze-féle dupla axelt a Kormány képviseletében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
A következtetés annyira csúnya, hogy itt és most nyomban el is határolódok magamtól.
Az Alaptörvény 6. cikk (9) bekezdése ugyanis azt mondja ki, hogy ha a köztársasági elnök egyet nem értése folytán visszaküldött törvényt az Országgyűlés módosítja, az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálata a továbbiakban kizárólag a módosított rendelkezések tekintetében vagy arra hivatkozással kérhető, hogy a törvény megalkotására vonatkozó, az Alaptörvényben foglalt eljárási követelmények nem teljesültek.
Magyarul ez azt jelenti, hogy ha a kifogásolt rendelkezést módosítják, a köztársasági elnök nem csak a kifogásolt rész, hanem az egész törvény vonatkozásában sem fordulhat többé érdemben előzetesen az Alkotmánybírósághoz a jelenlegi médiatörvény-módosítással szemben.
Ügyes megoldás, bár nem vagyok benne biztos, hogy teljesen IMF-képes… 

Szólj hozzá!

Címkék: áder jános médiatörvény alaptörvény visszaküld megfontolásra

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr344563747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása