MÉDIAJOGFIGYELŐ

Figyeljük a médiajogot - és megvan róla a véleményünk. Ahol figyeljük: http://mediajogfigyelo.hu. Mindenhol máshol a véleményünk olvasható. Elsősorban itt.

Friss topikok

  • Médiajogfigyelő: Köszönöm szépen a szakszerű magyarázatot - kb. hasonló színvonalat vártam volna hírként az MTVA sa... (2013.04.04. 18:20) Nagyanyáink sem fogják látni
  • Médiajogfigyelő: höhh,ez nem semmi! (2013.03.19. 15:24) Papcsákolunk, papcsákolunk?
  • Médiajogfigyelő: Szerintem nem csak a lóláb, az egész ló kilóg. A probléma az, hogy nem példa nélküli az eset. Maga... (2012.09.29. 20:41) Furcsa lebegő érzés
  • vAfotóriporter: @Médiajogfigyelő: az, hogy te nem találtál rajta még nem jelenti azt, hogy más nem lehet szemfüles... (2012.09.24. 23:16) Az MTI (is) elbaltázta
  • Médiajogfigyelő: Egyelőre még a július 5-i, pályázatból kizáró döntést sem tette fel a Médiatanács, nemhogy most a ... (2012.07.19. 11:06) Alaki

Linkblog

Anomália örök

2012.05.17. 15:53 Médiajogfigyelő

Egyszer már próbáltam pedzegetni, hogy miként hozott az új médiatörvény örökös tisztséget a Médiatanács elnökének és tagjainak. A médiatörvény ezen sajátos megoldása az ombudsmannak is szemet szúrt a minap, és az Alkotmánybírósághoz fordult a vonatkozó szabályok megsemmisítését indítványozva.

Az egy hete benyújtott, a médiatörvények módosítását célzó törvényjavaslathoz benyújtott számos módosító javaslat egyike úgy tűnt, mintha megszívlelné a kritikákat, és végre megnyugtató módon rendezné az ügyet.

Hát – nem. Nagyon nem.
 
Menczer Erzsébetnek a feltehetően az érintett más tollából származó 28. sorszámú kapcsolódó módosító javaslata – mely szerepel a Kormány által támogatott javaslatok között, május 18-án ezért valószínűleg igennel szavaznak rá a kormánypárti képviselők – csak részben orvosolná a médiatanácsi elnökválasztás anomáliáit.
 
Nem változtatna ugyanis azon a rendelkezésen, hogy a mindenkori miniszterelnök a 9 éves ciklusa lejárta után kinevezhetne ugyan új elnököt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) élére, de ha ezt az új hatósági elnököt (aki továbbra is egyedüli jelöltként indulhat csak) nem választják meg a Médiatanács elnökének, akkor a korábbi médiatanácsi elnök egyidejűleg ugyancsak lejáró tisztsége nem szűnne meg, hanem mindaddig tartana, amíg nem sikerül helyette új médiatanácsi elnököt választani.
Sőt, bevezetne a javaslat egy olyan kisegítő szabályt is, hogy ha 30 napon belül a miniszterelnök által kinevezett új NMHH elnököt nem választják meg a Médiatanács elnökének, akkor a megbízatása (mármint a kinevezett NMHH elnök megbízatása) megszűnik.
Ez hétköznapi nyelvre lefordítva annyit jelentene, hogy ha 2019-ben az akkori kormánypártok nem biztosítanának a szavazáshoz kétharmados többséget, és a miniszterelnök valaki mást szeretne látni – megbízatása kilenc évének lejárta után – Szalai Annamária helyett hatósági elnökként az NMHH élén, ezt csak ideig-óráig tartóan tehetné meg. A parlamenti egyharmad könnyedén megakadályozhatná továbbra is a hatósági elnök médiatanácsi elnökké választását, megszüntetve ezzel egyben hatósági elnöki megbízatását is, egyidejűleg hivatalban tartva Szalai Annamáriát a Médiatanács örökös elnökeként.
Hiába módosítaná a kapcsolódó módosító javaslat egyes részeiben a Szabó Máté által kifogásolt ominózus Mttv. 216.§ (8) bekezdését illetve más kapcsolódó szabályokat, az ördögi kört nem törné meg, sőt, belevonná abba új anomáliaként a teljes média- és hírközlési területért felelős hatóság elnöke kinevezésének-megbízatása megszűnésének meddő köreit is.
Szerintem az ombudsman nem egészen erre a megoldásra gondolt, amikor indítványát megírta.
Update: a módosító javaslatot az Országgyűlés 2012. május 18-án 283 "igen" szavazattal 49 "nem" ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Szólj hozzá!

Címkék: szabó máté szalai annamária menczer erzsébet nmhh médiatanács mttv t/7022

A bejegyzés trackback címe:

https://mediajogfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr154522450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása